Voor je pen een vulling kopen lijkt misschien heel makkelijk, En dat is het eigenlijk ook, maar toch zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. Er bestaan namelijk veel verschillen tussen vullingen, en ook een paar kleine verschillen tussen twee pennen kunnen ervoor zorgen dat vullingen niet over en weer gebruikt kunnen worden. Waar moet je dan allemaal op letten?
Inkt bestaat in verschillende kwaliteiten, en de ene inkt is de andere niet. Je gaat bijvoorbeeld geen Parker vulpen bestellen om deze vervolgens te vullen met een lage kwaliteit inkt. Het kan soms moeilijk zijn om kwalitatief goede inkt te vinden. Hoewel het altijd aan te raden is inkt van de fabrikant van je pen te kopen bieden niet alle pennenfabrikanten zelf inkt aan, en kan de prijs van inkt bij een derde partij soms veel lager liggen dan de prijs die je bij de fabrikant van je pen zou moeten betalen. Normaal schrijft slechte inkt alleen een beetje minder mooi, maar er kunnen soms zelfs ook gevaren voor je pen aan verbonden zijn.
Er zijn ook gevaren verbonden aan slechte inkt. Deze gevaren zijn doorgaans beperkt tot kroontjespennen, omdat bij navulbare balpennen de punt vaak samen met de inkt vervangen wordt. Wat slechte inkt namelijk kan doen is ervoor zorgen dat jouw hele pen vol komt te zitten met de troep die je soms in slechte inkt aan kan treffen. Verre van ideaal dus. Als je dan net een dure pen hebt gekocht is het niet fijn als je je pen in gevaar brengt om een paar euro op de inkt te besparen. Je pen is vaak nog wel te redden, maar het schoonmaken kan enorme moeite kosten.
Bij kroontjespennen maakt het voor de inktcartridge alleen uit of de inktcartridge achterin de pen past. Bij balpennen is dit anders, daar vervang je namelijk ook de punt als je de vulling vervangt. De vulling zelf kan dan wel in de pen passen, maar een te dikke punt past vaak niet door de voorkant van de pen. Een te dunne vulling is dan ook geen oplossing: een te dunne vulling past dan wel in de pen, maar doordat de punt te dun is zal deze tijdens het schrijven de hele tijd zitten te wiebelen. Dit probleem speelt echter niet bij alle balpennen: besloot je bijvoorbeeld om een Cross balpen bestellen, dan verschilt alleen de dikte van het balletje, het stuk metaal waar het balletje in zit is dan altijd even dik.
Je schrijft al een tijdje in het blauw, maar eigenlijk wil je in het zwart gaan schrijven. Kan dat eigenlijk wel. Bij een navulbare balpen kan dit bijna altijd, meestal is de vulling voor een balpen eigenlijk een compleet nieuwe pen, maar dan zonder behuizing. Bij een kroontjespen of balpennen waarbij de punt wordt hergebruikt kan dit anders zijn: daar stroomt de inkt namelijk door een heel mechanisme heen, en als de vulling leeg is zit er vaak ook nog wat oude inkt in de pen. Je kan wel van kleur wisselen: de pen is namelijk zo gemaakt dat de inkt maar één kant op stroomt. Je oude inkt stroomt dus niet je nieuwe vulling in. Wel zal de oude inkt nog wel eerst weg moeten stromen, dus de eerste paar regels schrijf je met een soort menginkt.
|